25 4 2024
srenbs
Home / Vijesti / ГОДИШЊИЦА ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ

ГОДИШЊИЦА ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ

UDIK-postsУдружење за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) обавјештава јавност да ће у уторак, 12. јула 2016. године, активисти УДИК-а посјетити Меморијални центар „Поточари“ гдје ће положити вијенац и одати почаст жртвама геноцида.

Подсјећамо да су према оптужницама Хашког трибунала, војници под командом генерала Ратка Младића до 19. јула 1995. године организовано и систематски убили око 8.000 бошњачких мушкараца и дјечака. Око 30.000 жена и дјеце депортовано је за 2 дана. Међународни суд правде у Хагу је 2007. године донио пресуду којом масакр у Сребреници квалификује као чин геноцида.

Одлуком Европског парламента, из јануара 2009. године, 11. јул је проглашен Даном сјећања на геноцид у Сребреници. Од земаља у региону ту одлуку су прихватиле Црна Гора, Хрватска и Македонија. Државни Парламент БиХ прогласио је 11. јул Даном сјећања на геноцид у Сребреници, али то важи само на територији ФБиХ, обзиром на противљење посланика у РС. Овакви ставови политике РС показују чињеницу да је Босна и Херцеговина земља која наставља негирати злочиначку прошлост. Све док не буде заједничких ставова и одлука међу политичарима, цивилним друштвом али и грађанима, БиХ неће доживјети истински процес помирења.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica