19 1 2020
srenbs
Home / Saopštenja / 23. GODIŠNJICA OD ZLOČINA U VLASENICI

23. GODIŠNJICA OD ZLOČINA U VLASENICI

9d1634_95ec44568431473b8cf8bbb8ffaefef6

           Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) izražava duboku sućut povodom komemoracije i džennaze  za pet ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti  koje su ekshumirane u prošlom periodu.
            Danas, 18. aprila 2015. godine, ukopano je 5 žrtava iz proteklog rata. Četiri žrtve koje su danas ukopane ekshumirane su iz masovne grobnice Ogradica, dok je peta žrtva ekshumirana na lokalitetu Džanđići. Obje grobnice  nalaze se na području Vlasenice. Najmlađa među žrtvama koja je danas ukopana na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici je sedmogodišnji dječak Edis Hajdarević, a najstarija žrtva je Duda Dautović, ubijena u 68. godini, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na lokalitetu Džanđići.
            Na današnji dan prije 23 godine u Vlasenicu su ušli pripadnici Užičkog i Novosadskog korpusa JNA, nakon čega su počinjeni stravični zločini. Jedan od najstrašnijih logora u BiH bio je logor Sušica u Vlasenici, a najpoznatiji osuđenik za iste zločine je Dragan Nikolić zvani Jenki.
            UDIK ovim putem posebno naglašava da je u posljednje vrijeme sve teže i teže doći do tačnih i pouzdanih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica u procesu traženja nestalih što ukazuje i činjenica da se na području Vlasenice traga za još više od pet stotina žrtava.
            UDIK podsjeća, ali i naglašava, da je problem suočavanja sa prošlošću neizmjerno važan za izgradnju mira ali i afirmaciju društveno odgovornog djelovanja u procesu izgradnje zajednice nenasilja ali i dokumentovanja zločina počinjenih iz devedesetih kako bi se riječi „nikad više“ ne ponovile.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski