03 8 2020
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA SRBA U KRAVICI

GODIŠNJICA STRADANJA SRBA U KRAVICI

UDIK posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u ponedjeljak, 4. januara 2016. godine, organizovati aktivnost u povodu godišnjice stradanja Srba u Kravici. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu sa početkom u 12 sati. Narednog dana, 5. januara 2016. godine, aktivisti UDIK-a će prisustvovati komemoraciji u Kravici gdje će polaganjem vijenca odati počast nastradalim žrtvama.

Podsjećamo da je do napada došlo na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, kada je bosanskohercegovačka vojska iz izgladnjele Srebreničke enklave pod opsadom napala selo Kravica branjeno od seoskih straža i vojnika Republike Srpske.

UDIK smatra da je obilježavanje svih stratišta važno za Bosnu i Hercegovinu, naročito za grad Sarajevo, te samo negiranje ovog zločina, može otežati kulturu sjećanja i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo razilaženja u pitanju svih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali smo isto tako svjesni svoje obaveze da obilježimo sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, i da im na taj način odamo počast.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski