26 9 2023
srenbs
Home / Saopštenja / NOVI NAPAD NA AKTIVISTE UDIK-a

NOVI NAPAD NA AKTIVISTE UDIK-a

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovom prilikom obavještava javnost da se danas dogodio još jedan homofobni napad na aktiviste UDIK-a.

Napad se dogodio u 18:15h sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala koordinatora UDIK-a Edvina Kanku Ćudića i još jednog aktivistu. Tom prilikom napadači su uzvikivali: „Vođo pedera“, aludirajući na koordinatora UDIK-a kao organizatora nadolazeće povorke ponosa. Nakon verbalnog napada, NN lica su se zaputila u fizički obračun sa aktivistima, međutim, brzom intervencijom prolaznika napad je spriječen, nakon čega su se aktivisti UDIK-a udaljili sa mjesta događaja. Aktivisti su uspjeli fotografisati napadače. Slučaj je prijavljen u PU Novo Sarajevo, dat je iskaz i fotografija na uvid, ali policija nije zatražila napravljenu fotografiju.

Podsjećamo da je koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, u intervjuu iz aprila 2019. godine nastojao pružiti podršku organizatorima bh povorke ponosa i istaći važnost ovakvog događaja za bh društvo, što je izazvalo oštre reakcije, a koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža.

Ovim putem, UDIK poziva vlasti u Sarajevu da pronađu počinioce te kazne primjerenom zakonskom kaznom kako u budućnosti ovakvi i slični ispadi ne bi štetili gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica