25 4 2024
srenbs
Home / Press Releases / GODIŠNJICA STRADANJA NA KAZANIMA

GODIŠNJICA STRADANJA NA KAZANIMA

     U povodu godišnjice stradanja civila na Kazanima Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) izražava nezadovoljstvo licemjernom politikom vlasti u Kantonu Sarajevо, ali i šire, obzirom da je prošlo više od dvadeset godina a da građani Sarajeva i dalje nisu dovoljno upoznati o ratnim zločinima na Kazanima. Smatramo da će građani biti dovoljno upoznati onog momenta kada žrtve dobiju stalni memorijal u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Od strane političara ratni zločin na Kazanima se želi svesti na lokalno pitanje, odnosno na nivo incidenata Armije RBiH, iako je već dovoljno poznato da je o svim događajima u Sarajevu i ponašanjima Mušana Topalovića Cace bio upoznat i Alija Izetbegović.

UDIK već nekoliko godina od sarajevskih vlasti traži izgradnju trajnog memorijala žrtvama ovog ratnog zločina. Spomenik civilnim žrtvama sa Kazana treba biti u centru grada Sarajeva, kao opomena da se takav zločin nikome i nikada ne smije dogoditi. Samo se na ovaj način Sarajevo može odužiti nevinim žrtvama ovog ratnog zločina i tako skinuti ljagu sa svoga imena u vrijeme opsade grada.

Podsjećamo da je za zločine na Kazanima, na kazne od deset mjeseci do deset godina zatvora, do sada osuđeno četrnaest pripadnika Armije RBiH. Mušan Topalović je ubijen dan nakon hapšenja u pokušaju bjekstva, a sahranjen je neposredno uz mezar Alije Izetbegovića. Trenutno je u toku suđenje Samiru Bejtiću, pripadniku 10. brdske brigade Armije RBiH, koje se od 2015. godine vodi po četvrti put pred Kantonalni sudom u Sarajevu. U ranijim postupcima Bejtić je bio osuđen na 14,5 godina zatvora (2006), a potom je dva puta oslobođen optužbi (2008. i 2011). Vrhovni sud FBiH je svaki put ukidao presude Kantonalnog suda i ukazivao na bitne povrede odredbi krivičnog postupka.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica