20 10 2021
srenbs
Home / Saopštenja / 20 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI

20 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI

9d1634_ab884453e87749d6890ae0aa2e1bd866
            Ove godine se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici –  najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.
            Tim povodom, a u sklopu kampanje obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici, svakog 11. dana u mjesecu, Udruženje za društvena istraživanja (UDIK) i organizacije iz regiona organizuju razne aktivnosti.
            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u povodu ove kampanje danas, 11. juna 2015. godine, predalo je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahtjev za proglašenje 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
            Prošlog mjeseca UDIK je ovaj zahtjev predao Skupštini Brčko distrikta BiH, a sada to čini i Predsjedništvu smatrajući da Bosna i Hercegovina kao i Srbija, ali i Crna Gora zanemarujući ovo pitanje učestvuju u politici poricanja genocida u Srebrenici. Ovo pitanje je pitanje moralne ali i političke odgovornosti prema žrtvama koje su ubijene u Srebrenici, a sada u ovim mjesecima potrebno je što više iskazati poštovanje prema istim a ne provlačiti ih kroz politizaciju.
            Zaboravljanje zločina je prvi korak ka njegovom ponavljanju, a žrtvama je zaborav teži čak i od samog zločina.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski