28 6 2022
srenbs
Home / Saopštenja / DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U RUANDI

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U RUANDI

9d1634_5ea9c57767de460ba7d9c50d4c5d3d84

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Brčko distrikt BiH (UDIK Brčko DC BiH) će 7. aprila 2015. godine održati akciju u povodu godišnjice odnocida u Ruandi. Polusatna akcija će biti održana na Trgu mladih u Brčkom sa početkom u 12 časova.
Masakr u Ruandi se dogodio u aprilu 1994. godine, kada je za tri mjeseca ubijeno više od milion ljudi, uglavnom iz manjinskog plemena Tutsi, ali i pripadnika naroda Hutu koji su se suprotstavljali ekstremistima naroda Hutu. Ovaj genocid predstavlja najsvirepiji zločin tokom Ruandskog građanskog rata.
UDIK svojom akcijom želi odati počast nastradalima i podsjetiti društvo na ovaj brutalni masakr u ljudskoj istoriji. Ovo je naš način da pokažemo društvu da uvijek imamo izbor i da na netolerantnost i ljudsku patnju nikada ne smijemo biti ravnodušni.
Genocid u Ruandi je stravičan zločin kojeg se sjećamo i neuspjeh svijeta da brže reaguje i spriječi isti. Genocid nije bio slučajan niti neizbježan, već namjeran i sistematski pokušaj ljudskih bića da unište druga ljudska bića. Dužnost svakog društva je da podsjeća na ovakve stravične događaje kako se ovakve i slične tragedije više nikada ne bi dogodile.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski