28 6 2022
srenbs
Home / Saopštenja / DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

     Udruženje za društvena istraživanja obavještava da će u petak, 27. januara 2017. godine, prisustvovati komemoraciji u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, a koja će se održati u sali Jevrejske opštine u Sarajevu sa početkom u 10:30 sati.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara, čime se označava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau od strane sovjetskih vojnika 1945. godine. Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, a rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Takođe, ova rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

UDIK smatra da je ova rezolucija dobar primjer kojim bi se trebalo voditi društvo u Bosni i Hercegovini, te ga primijeniti na našu zajednicu i na taj način doprinijeti u sprečavanju ponavljanja naše tragične prošlosti. Pored toga, UDIK smatra da dok ne budemo dovoljno spremni da obilježimo zločine koji se tiču naše bliske prošlosti, ne bismo trebali pokazivati licemjerje obilježavanjem isključivo međunarodnih datuma.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski