20 10 2021
srenbs
Home / Saopštenja / DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 27. januar, dan kada se obilježava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau od strane sovjetskih vojnika 1945. godine. Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, a rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta. Takođe, ova rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti.

Koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, smatra da je obilježavanje holokausta dužnost svakog odgovornog građanina. U povodu 75. godišnjice oslobođenja Aušvica Ćudić ističe: „Holokaust predstavlja raspon mržnje prema Drugom i Drugačijem. Iz takve surove historije nismo mnogo naučili nego nam se slična ponovila 90-tih godina XX stoljeća. Samo zaboravljanjem ili negiranjem žrtava holokausta, mi ustvari zaboravljamo na antifašizam u našem društvu.“

Predstavnici UDIK-a će prisustvovati komemoraciji u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a koja će se održati u ponedjeljak 27. januara u sali Jevrejske opštine u Sarajevu sa početkom u 12:00 sati.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski