09 8 2022
srenbs
Home / Intervju / DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

UDIK posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u srijedu, 27. januara 2016. godine, organizovati aktivnost u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu sa početkom u 12 sati.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara, čime se označava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic – Birkenau od strane sovjetskih vojnika 1945. godine. Milione ljudi su nacisti i njihovi saradnici širom Evrope, u periodu između 1933. i 1945. godine, progonili, tretirali krajnje neljudski, lišili ih dostojanstva i na kraju ubili.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju ovoga dana, a rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta. Takođe, ova rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida u budućnosti. Iz tog razloga, UDIK smatra da je ova rezolucija dobar primjer kojim bi se trebalo voditi civilno društvo u Bosni i Hercegovini, te ga primijeniti na našu zajednicu i na taj način doprinijeti u sprečavanju ponavljanja naše tragične prošlosti. Kao i Holokaust, i Srebrenica ostavlja najdublji trag u našim sjećanjima te neobilježavanje ovog genocida, ali i nedavanje značaja zločinima koji su manje vidljivi u zajednici, predstavlja licemjerje svih onih koji se bave ljudskim pravima i slobodama. Dok ne budemo dovoljno spremni da obilježimo zločine koji se tiču naše bliske prošlosti, ne bismo trebali pokazivati licemjerje obilježavanjem isključivo međunarodnih datuma.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski

About UDIK

Check Also

IZLOŽBA I OKRUGLI STO U SARAJEVU

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Forum civilna mirovna zaštita u …