04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI

GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI

UDIK-postsUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u utorak, 12. jula 2016. godine, aktivisti UDIK-a posjetiti Memorijalni centar „Potočari“ gdje će položiti vijenac i odati počast žrtvama genocida.

Podsjećamo da su prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića do 19. jula 1995. godine organizovano i sistematski ubili oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Oko 30.000 žena i djece deportovano je za 2 dana. Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Odlukom Evropskog parlamenta, iz januara 2009. godine, 11. jul je proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Od zemalja u regionu tu odluku su prihvatile Crna Gora, Hrvatska i Makedonija. Državni Parlament BiH proglasio je 11. jul Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ali to važi samo na teritoriji FBiH, obzirom na protivljenje poslanika u RS. Ovakvi stavovi politike RS pokazuju činjenicu da je Bosna i Hercegovina zemlja koja nastavlja negirati zločinačku prošlost. Sve dok ne bude zajedničkih stavova i odluka među političarima, civilnim društvom ali i građanima, BiH neće doživjeti istinski proces pomirenja.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Engleski