24 9 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA OD OTMICE U ŠTRPCIMA

GODIŠNJICA OD OTMICE U ŠTRPCIMA

    Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), u saradnji sa organizacijom „Ženski glas – Priboj“, obavještava javnost da će u nedjelju, 26. februara 2017. godine, organizovati uličnu aktivnost u povodu godišnjice stradanja civila otetih iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. Aktivnost će se organizovati na trgu fra Grge Martića u Sarajevu sa početkom u 12:00 sati, a narednog dana aktivisti će prisustvovati komemoraciji u Prijepolju.

Zločin naziva „Otmica u Štrpcima“ dogodio se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, 1 Hrvat i 1 NN lice. Većina ubijenih su bili građani Srbije i Crne Gore. Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na kaznu zatvora od 15 godina i Milan Lukić na doživotnu robiju. Takođe, za otmicu civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti još 10 lica, a suđenje je u toku.

UDIK već četvrtu godinu podsjeća građane na ovaj zločin uz apel sudovima u BiH da sudske procese privedu kraju i da optuženi odgovaraju za ovaj stravičan čin počinjen nad civilima.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski