20 1 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA OTMICE U ŠTRPCIMA

GODIŠNJICA OTMICE U ŠTRPCIMA

                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u četvrtak, 25. februara 2016. godine, organizovati aktivnost u povodu godišnjice otmice u Štrpcima. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu sa početkom u 12 sati. Takođe, aktivisti UDIK-a će u subotu, 27. februara 2016. godine, prisustvovati centralnoj komemoraciji u Prijepolju gdje će obaviti polaganje vijenca.

Podsjećamo da se zločin naziva „Otmica u Štrpcima“ dogodio 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd – Bar. Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, 1 Hrvat i 1 NN lice. Većina ubijenih su bili građani Srbije i Crne Gore. Za ovaj zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na kaznu zatvora od 15 godina i Milan Lukić na doživotnu robiju. Takođe, za otmicu civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti još 10 lica, a suđenje je u toku.

UDIK ovom aktivnošću želi podsjetiti javnost Bosne i Hercegovine na ovaj strašan zločin, a polaganjem vijenca na spomen kompleksu „Štrpci“ u Prijepolju želi odati počast nevino nastradalima od kojih su pronađeni posmrtni ostaci 2 žrtve, nepotpuni ostaci 1 žrtve, a za 16 tijela još uvijek se traga.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski