17 4 2021
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA PADA VUKOVARA

GODIŠNJICA PADA VUKOVARA

UDIK posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u petak, 20. novembra 2015. godine, organizovati posjetu Vukovaru u povodu 24. godišnjice zločina počinjenih u ovom gradu. Tom prilikom, aktivisti UDIK-a će prisustvovati komemoraciji žrtvama zločina počinjenih u Vukovaru. Komemoracija i polaganje vijenaca će se obaviti na Ovčari u 10:30 sati.

Podsjećamo da je 18. novembra 1991. padom potpuno uništenog Vukovara okončana tromjesečna opsada i granatiranje grada od strane Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih snaga, tokom koje je na Vukovar palo više od 6,5 miliona granata. Tokom tri mjeseca opsade, u Vukovaru je usmrćeno više od tri hiljade civila i branitelja, među kojima i 86 djece. Nakon pada Vukovara stotine zarobljenih branitelja i civila prošlo je torture tokom zarobljavanja i transporta, u prolaznim logorima te u logorima i zatvorima u Srbiji (u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu i Nišu).

UDIK svojom posjetom želi podsjeti na nastradale u Vukovaru i okolici, te polaganjem vijenca odati poštu svim nevino ubijenim civilima grada Vukovara i na taj način ostaviti poruku kako su žrtve Vukovara ostavile trag u nama ali i odgovornost da pamtimo ono što se dogodilo u Vukovaru ’91. godine. A to je niz problema s kojima se susreću žrtve iz Vukovara u pravosudnom sistemu Republike Hrvatske koja ih dijelom još uvijek diskriminira.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski