04 6 2023
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA RATNIH ZLOČINA NA MOSTINI KOD ČAJNIČA

GODIŠNJICA RATNIH ZLOČINA NA MOSTINI KOD ČAJNIČA

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 30. godišnjicu ratnih zločina nad Bošnjacima Čajniča. Tokom maja 1992. godine na lokalitetu lovački dom na Mostini kod Čajniča ubijeni su bošnjački civili koji su prethodno zarobljeni u gradu ili okolnim selima, kao i na cesti prema Pljevljima dok su pokušavali pobjeći od rata.

U povodu godišnjice, UDIK podsjeća na publikaciju „Ratni zločini u Čajniču – presude“ koja dokumentuje presude Suda Bosne i Hercegovine za zločine počinjene nad civilima Čajniča i okoline. Sud je osudio Milorada Živkovića, Miluna Kornjaču, Milosava Jovanovića, Marijana Jovanovića i Slavka Jovanovića na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbi su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović. Sud je 2015. godine potvrdio optužnicu protiv Duška Kornjače kojom se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, ali je lice nedostupno pravosudnim organima.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Do danas je pronađeno i identificirano 90 žrtava. Porodicama su do sada predani posmrtni ostaci 68 ekshumiranih muškaraca i 22 žene. Potpuno je nepoznata sudbina još 48 Čajničana za kojima se i dalje traga. Najveća grobnica koja je krila tijela Bošnjaka iz Čajniča jeste jedna od grobnica u mjestu Mostina iz koje su u septembru 2002. godine ekshumirani posmrtni ostaci 18 žrtava. U ovoj masovnoj grobnici najmlađa žrtva je bio Zlatko Bukva. On je imao samo 19 godina u momentu kada je likvidiran. Mjesto Mostina, osim ove, skrivalo je još šest masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela ukupno 60 žrtava.

Ovim putem apelujemo na sve nadležne institucije da intenzivnije rade na pronalasku posmrtnih ostataka i procesuiranju odgovornih za ove zločine. Regionalna saradnja na pitanjima ratnih zločina treba da bude pravi primjer suočavanja s prošlošću, a Srbija će to najbolje pokazati izručenjem Duška Kornjače Sudu BiH. Samo tako možemo govoriti o odgovornom sjećanju na sve žrtve ratova devedesetih.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski