04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA NA BIKAVCU U VIŠEGRADU

GODIŠNJICA STRADANJA NA BIKAVCU U VIŠEGRADU

UDIK-posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u ponedjeljak, 27. juna 2016. godine, prisustvovati komemoraciji u Višegradu koja se organizuje sa ciljem podsjećanja na stradanja višegradskih Bošnjaka na Bikavcu. Protestna šetnja će se održati u 14:00 sati, a komemoracija i polaganje vijenaca na stratištu u naselju Bikavac u 14:30 sati.

Podsjećamo da se zločin u naselju Bikavac u Višegradu dogodio 27. juna 1992. godine kada je oko 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Mehe Aljića. Zarobljeni su najprije opljačkani a potom je kuća zapaljena. Najmlađa žrtva bila je stara samo godinu dana. Za ovaj zločin pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Na ovaj način UDIK želi podsjetiti javnost na ovaj stravični zločin, te odati počast nastradalim civilima u Višegradu o čijim strahotama je svjedočila i Zehra Turjačanin pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski