09 8 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA NA MARKALAMA

GODIŠNJICA STRADANJA NA MARKALAMA

     U utorak 5. februara 2019. godine aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) prisustvovaće komemoraciji i polaganjem vijenca odati počast sarajevskim civilima koji su 5. februara 1994. godine stradali na pijaci Markale od strane Vojske Republike Srpske (VRS) tokom opsade grada Sarajeva za vrijeme rata protiv Bosne i Hercegovine.

U  prvom masakru na Markalama 5. februara 1994. godine ubijeno je 68 sarajevskih civila, a ranjeno 144. Masakr se dogodio između 12:10 i 12:20 sati kada je minobacački projektil ispaljen sa srpskih položaja pao u prepunu gradsku tržnicu Markale. Spasioci i ostali radnici Ujedinjenih Nacija (UN) su brzo stigli da bi pomogli brojnim civilnim žrtvama, dok su snimci događaja brzo postali glavne vijesti širom svijeta.

Koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, smatra da su Markale simbol neljudskosti i nečovječnosti u opsadi Sarajeva, za koju nema pravde: „Posljednja dešavanja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine pokazuju da se prema Markalama, ali i drugim stratištima, oni koji su pucali i dijelili Sarajevo i danas nastavljaju ponašati necivilizacijski“. Iz tog razloga, obilježavanje Markala treba biti „pouka i nauk za sve one koji negiraju ratne zločine, jer negiranjem ratnog zločina vrijeđaju ne samo žrtve nego i one koje predstavljaju“, smatra Ćudić.

Masakr na Markalama je ratni zločin koji je još jedan u nizu dokaza nečovječnosti, brutalnosti i apsurdnosti cjelokupnog rata u Bosni i Hercegovini. Ovaj masakr, kao i sama opsada grada Sarajeva, koja se dogodila na samom kraju dvadesetog vijeka, predstavljaju čin za svaku osudu. Obilježavanje stradanja civila na Markala treba biti i ostati iskonski čin borbe protiv neljudskosti i zaborava svega onog zlog što se Sarajevu događalo u ne tako davnoj prošlosti.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica