20 1 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA SRBA U KRAVICI

GODIŠNJICA STRADANJA SRBA U KRAVICI

     Danas, 5. januara 2017. godine, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) postavilo je transparent na Eiffelovom mostu u Sarajevu sa porukom koja treba da podsjeti javnost na zločin u Kravici. Na ovaj način UDIK odaje počast stradalim srpskim civilima ovog sela, a poruka na pomenutom mjestu ostaje do daljnjeg.
Podsjećamo da je do napada došlo na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, kada su pripadnici ARBiH iz izgladnjele Srebreničke enklave pod opsadom napali selo Kravica branjeno od seoskih straža i vojnika Vojske Republike Srpske.
UDIK smatra da je obilježavanje svih stratišta važno za Bosnu i Hercegovinu, naročito za grad Sarajevo, te samo negiranje ovog zločina, može otežati kulturu sjećanja i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo razilaženja u pitanju svih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali smo isto tako svjesni svoje obaveze da obilježimo sve zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, i da im na taj način odamo počast.
PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski