24 9 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA U PIONIRSKOJ U VIŠEGRADU

GODIŠNJICA STRADANJA U PIONIRSKOJ U VIŠEGRADU

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u srijedu, 14. juna 2017. godine, organizovati press konferenciju sa ciljem predstavljanja publikacije Ratni zločini u Višegradu – presude u povodu godišnjice stradanja višegradskih Bošnjaka u Pionirskoj ulici. Ovo je četvrta knjiga iz edicije Ratni zločini – transkripti presuda sudova u BiH.

Podsjećamo da se zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu dogodio 14. juna 1992. godine kada je 72 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Adema Omeragića, a kuća je potom zapaljena. Najmlađa žrtva bila je stara samo 2 dana. Za ovaj zločin pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Unutar ove publikacije nalazi se ukupno devet presuda za ratne zločine počinjene u Višegradu donesenih pred Sudom BiH i Vrhovnim sudom FBiH, a kojima su osuđeni Boban Šimšić, Dragan Šekarić, Miloš Pantelić, Momir Savić, Nenad Tanasković, Novo Rajak, Oliver Krsmanović, Predrag Milisavljević, Vitomir Racković i Željko Lelek. Pored presuda, unutar knjige je priložena i lista eskhumiranih osoba nestalih na području Višegrada.

 

Press konferencija će se održati u prostorijama društvenog centra „Snop“,

Ulica kralja Tvrtka br. 5 (prizemlje), Sarajevo, sa početkom u 11:00 sati.

 

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski