04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA STRADANJA ŽRTAVA IZ SJEVERINA

GODIŠNJICA STRADANJA ŽRTAVA IZ SJEVERINA

UDIK posts                Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u četvrtak, 22. oktobra 2015. godine, prisustvovati komemoraciji u Sjeverinu u povodu 23. godišnjice stradanja žrtava iz ovog mjesta.

Podsjećamo da su 22. oktobra 1992. mještani iz Sjeverina krenuli autobusom u Priboj, putem koji jednim dijelom prolazi kroz teritoriju Bosne i Hercegovine. U Mioču, BiH, pripadnici jedinice „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili su autobus i nakon legitimisanja nasilno odveli 16 Bošnjaka. Žrtve su odvezene u Višegrad gdje su ih psihički i fizički zlostavljali, a kasnije i strijeljali.

Ističemo da je za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu u julu 2005. godine osudio Milana Lukića, Olivera Krsmanovića i Dragutina Dragićevića na po 20 godina zatvora, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora. Milan Lukić je uhapšen u Argentini početkom avgusta 2005. godine i izručen je Haškom tribunalu gdje je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

UDIK-u je ovo prvi susret sa žrtvama Sjeverina, ali ne i prvi na području Sandžaka. Shvatanje Sjeverina je iznimno važno za tumačenje rata u BiH jer kao i Štrpci i ovaj događaj jasno ukazuje na umješanost zvaničnog Beograda u ovaj zločin. Sve ubice nisu osuđene, a država Srbija nije priznala svoj zločin. Vrhovni sud nije prihvatio da su osuđenici bili pripadnici Vojske RS koju je finansirala i podržavala tadašnja Jugoslavija. UDIK napominje da je pitanje Sjeverina ne samo moralna nego i politička odgovornost svih nas u civilnom društvu da ga obilježimo na onaj način koji je dostojan suočavanja sa prošlošću i mira kroz koncept odgovornosti.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski