04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA ZLOČINA U OLUJI I OTVORENO PISMO

GODIŠNJICA ZLOČINA U OLUJI I OTVORENO PISMO

9d1634_1537e8c30b8045e0aa33cbfea3226cc4

            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u saradnji sa Centrom za žene žrtve rata – ROSA Zagreb, obavještava javnost da će u ponedjeljak, 3. avgusta 2015. godine, održati stajanje u povodu godišnjice zločina počinjenih u vojnoj operaciji „Oluja“. Polusatna stajanja počinju u 11 sati i održaće se istovremenou Sarajevu (ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske)i Zagrebu (Trg Bana Jelačića) a cilj je da se javnost podsjetina ove zločine. Pored toga stajanja predstavljaju mirni protest povodom hrvatskog državno organizovanog poricanja zločina počinjenih u operaciji „Oluja“.
            Podsjećamo da je u akciji „Oluja“ poginulo i nestalo 1.853 Srba      , a protjerano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine. Zato smatramo da je neprimjeren stav hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja u svojim govorima otvara pitanja, te iskazuje empatiju prema bošnjačkim žrtvama genocida u Srebrenici, a u istom momentu jasno i glasno se stavlja u službu glavnog protagoniste negiranja zločina nad Srbima u operaciji „Oluja“.
            Nakon stajanja UDIK će uputiti i otvoreno pismo predsjednici Hrvatske, te je još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima koji žive u Hrvatskoj .
OTVORENO PISMO PREDSJEDNICI REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ
Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,
Obraćamo Vam se javno kao najodgovornijoj osobi Republike Hrvatske sa zahtjevom da javno progovorite o zločinima u operaciji „Oluja“ Hrvatske vojske te da prekinete politiku šutnje nad srpskim žrtvama ove operacije.
Ravnodušnost prema počinjenom zločinu je najviši stepen okrutnosti i slijepoće. To je nastavak politike zla koja ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u vašoj državi ali i nosi nepovjerenje u regionu.
Taj ponor i jaz su mogući prostor nekih budućih sukoba i nesporazuma za koji ćete i Vi snositi svoju moralnu, političku i historijsku odgovornost.
Mislili smo da ste svojim dolaskom na komemoraciju u povodu dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici imali za želju pokazati svoju otvorenost i neopredjeljenost ka suočavanju sa prošlošću i procesuiranju ratnih zločina. Međutim, Vaše prisustvovanje komemoraciji u Memorijalnom centru „Potočari“ nam izgleda kao dobro prikupljanje političkih poena na osnovu srebreničkih žrtava u okviru Evropske unije, a najavljivanje vojne parade u Zagrebu i slavljenje „Oluje“ kao dobijanje unutrašnjih poena. Iz tog razloga smatramo da ste doveli do moralnog poraza hrvatske politike na globalnom nivou, a žrtve u regionu ismijali priznajući jedne a slaveći druge zločine.
Zanemarili ste ljudska prava, ignorirate ljudske gubitke i pri tome ne pokazujete ni minimuma empatije prema žrtvama, što vas ovim putem može svrsati u one koji su bili i ostali u službi samo jednog naroda u Hrvatskoj. Ipak, demokratičnost jedne države se upravo mjeri po pravima manjina. Nažalost,  Hrvatska je većinu svojih manjina protjerala ili im pak uskratila njihova prava, a sve je to vojnom paradom i predsjednica Republike Hrvatske podržala.
Vi imate dužnost da ne ostavite svojoj državi u naslijeđe svijet ubica, već svijet kao mjesto na kojem je moguće živjeti u humaniziranom i harmoniziranom društvu. Takav vid empatije i prekidanja državno organizovanog poricanja će biti čin ljubavi i pokajanja koji će nas ujedinjavati u pamćenju ubijene i protjerane stanovnike Republike Hrvatske, buditi u nama milost i pravednost za žrtve zločina i terora, otvoriti proces savjesnog i odgovornog suočavanja sa prošlošću bez kojeg nije moguća niti budućnost.
Na taj način ćete pokazati, u skladu sa civilizacijskim normama i idejama koje retorički dijeli i vaša politička opcija u  evropskim perspektivama, da ste spremni odreći se političkog i vojnog vrha  Republike Hrvatske koji je bio odgovoran za zločine počinjene u Vašoj Republici 90-ih.
Smatramo da je ograđivanje i povlačenje podrške pojedincima odgovornim za ratne zločine pokazatelj osnovnog minimuma civilizacijskih vrijednosti koje bi takva promjena kursa morala donijeti.
Ukoliko budete ignorisali ove apele i krikove za pravdom i istinom činite najveći zločin.
Zločin šutnje,
Koordinator UDIK-a
                                                                              Edvin Kanka Ćudić

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski