17 4 2021
srenbs
Home / Saopštenja / GODIŠNJICA ZLOČINA U TRUSINI

GODIŠNJICA ZLOČINA U TRUSINI

UDIK posts

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u petak, 15. aprila 2016. godine, organizovati aktivnost u povodu godišnjice stradanja civila u selu Trusina kod Konjica. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu fra Grge Martića sa početkom u 12 sati.

Podsjećamo da se ovaj zločin dogodio 16. aprila 1993. godine u konjičkom selu Trusina kada su pripadnici Armije BiH potpomognuti Bošnjacima iz lokalnih sela ušli u selo i pobili 22 Hrvata, od kojih 18 civila i 4 pripadnika HVO-a. Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, nekadašnji pripadnici jedinice „Zulfikar“. U septembru prošle godine Sud u BiH u prvostepenoj presudi izrekao je kaznu zatvora Nihadu Bojadžiću na 15 godina, Nedžadu Hodžiću na 12, a Mensuru Memiću na 10 godina, dok su Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođeni.

Takođe, u subotu 16. aprila, aktivisti UDIK-a će prisustvovati komemoraciji u Trusini gdje će polaganjem vijenca odati počast nastradalima u ovom selu.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski