09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / GRAĐANSKA MEMORIJALIZACIJA U PROCESU SUOČAVANJA S PROŠLOŠĆU

GRAĐANSKA MEMORIJALIZACIJA U PROCESU SUOČAVANJA S PROŠLOŠĆU

     „Građanska memorijalizacija u procesu suočavanja s prošlošću“ je naziv događaja održanog u subotu 10. oktobra 2020. godine u Sarajevu, a koji je organizovalo Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Tim povodom UDIK je predstavio svoju inicijativu pod nazivom Građanska inicijativa za sjećanje i komemoracije (GISK) čiji je cilj zajednički građanski i politički angažman u kulturi sjećanja, povećanje društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini. Svi prisutni su imali priliku da pristupe ovoj inicijativi i postanu dio zagovaranja nepristrasne građanske memorijalizacije u znak sjećanja na žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Održana su i dva predavanja na temu kulture sjećanja i komemorisanja žrtava. Predavanje pod nazivom „Kultura sjećanja kao mjera individualnog i kolektivnog postojanja“ održao je prof. dr Dženan Skelić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici. O problemima pronalaska nestalih osoba u Bosni i Hercegovini je govorila Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Takođe, predstavljena je i nova UDIK-ova publikacija „Nestali, sjećanja i mediji u postdejtonskoj BiH i regionu“.

Neka od otvorenih pitanja su: prisutnost građanskog i političkog angažmana u procesu suočavanja s prošlošću, rješavanje pitanja nestalih osoba, kontroverznosti spomeničke kulture, te odgovorno izvještavanje medija o kulturi sjećanja.

Kroz predavanja, zajednički dijalog i razmjenu iskustava nastojalo se dati odgovor na ova i mnoga druga pitanja, sagledati stvarno stanje procesa suočavanja s prošlošću u zajednici i doći do korisnih zaključaka.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica