25 10 2021
srenbs
Home / Saopštenja / HISTORIJSKI PRIRUČNIK – NOVA UDIK-OVA PUBLIKACIJA

HISTORIJSKI PRIRUČNIK – NOVA UDIK-OVA PUBLIKACIJA

     U povodu Dana ljudskih prava, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), uz finansijsku podršku Fonda otvoreno društvo BiH, u subotu 9. decembra organizovalo promociju historijskog priručnika pod nazivom „Od Jugoslavije do Dejtona, Spomenici i kultura sjećanja kroz uticaj društveno – političkih sistema“.

Cilj ovog priručnika jeste doprinijeti izgradnji kulture sjećanja stanovništva u BiH na ratna dešavanja devedesetih i prevenciji neplanske i masovne izgradnje spomenika kroz edukaciju o spomenicima žrtvama rata koji su nastali u tom vremenskom periodu i nakon njega. Priručnik obuhvata oblasti iz historije, tranzicione pravde i spomeničke kulture, a namijenjen je nastavnicima, profesorima historije, kao i svim onim predavačima koji se bave ovim oblastima.

„Glavna namjena ovog priručnika jeste pomoći predavačima historije da se bolje upoznaju sa pozadinom izgradnje spomenika i spomen – obilježja u Bosni i Hercegovini kroz uticaj društveno – političkih sistema. Pored podignutih spomenika u BiH, u ovom priručniku smo se pozivali i na izgrađena spomen – obilježja u Hrvatskoj. Zašto? Pokušali smo uporediti izgradnju spomenika u ove dvije države, ali i objasniti kakvi su to spomenici građeni u bivšoj Jugoslaviji. Pokušali smo vidjeti, koliko današnja izgradnja pomaže u suočavanju s prošlošću? Da li u zajednicama postoji (ne)briga i (ne)razumijevanje za pripadnike drugih etničkih skupina? Ko osporava izgradnju spomenika i kakva se historija interpretira ovim spomenicima? To su samo neka pitanja koja smo otvorili u ovom priručniku i na njih smo pokušali dati odgovore. Nadamo se da će priručnik naći svoju svrhu kod svih onih koji se bave historijom, kulturom sjećanja, spomeničkom kulturom i dr“, kazao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Na stvaranju ovog priručnika učestvovalo je pet stručnjaka iz oblasti historije, sigurnosti i mirovnih studija, politologije i komunikoloških znanosti, a to su: Edin Radušić i Amir Duranović – Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Nerzuk Ćurak – Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Amra Čusto – Kantonalni zavod za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo i Edvin Kanka Ćudić – UDIK Sarajevo. Tako se unutar knjige nalaze sljedeća poglavlja:

  1. Jugoslavija i Jugosloveni od nastanka do Dejtonskog sporazuma (Edin Radušić i Amir Duranović),
  2. Kultura sjećanja u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini (Nerzuk Ćurak),
  3. Kultura sjećanja i spomenici u Bosni i Hercegovini (Amra Čusto) i
  4. „In memoriam“ kao Centralna evidencija spomenika: metodologija i značaj popisivanja spomenika kao kolektivnog sjećanja i pomirenja (Edvin Kanka Ćudić).

Priručnik je dostupan u biblioteci UDIK-a, kao i brojnim bibliotekama u BiH, regionu i šire.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica