09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / KOLEKTIVNA DŽENAZA U BRATUNCU

KOLEKTIVNA DŽENAZA U BRATUNCU

KOLEKTIVNA DŽENAZA U BRATUNCU

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da će u utorak 12. maja 2015. godine obaviti polaganje vijenca u memorijalnom centru Veljaci u 12 sati, a nakon toga će prisustvovati kolektivnoj dženazi na mezarju Veljaci.

Podsjećamo da su prema dosadašnjim zvaničnim podacima u Bratuncu u toku 1992. godine ubijena 603 civila Bošnjaka. U prethodnih osam kolektivnih dženaza ukopana su 273 tijela. U utorak će biti ukopano 10 civilnih žrtava, mada je moguće da se u narednih nekoliko dana taj broj poveća.

UDIK svojim prisustvom i polaganjem vijenca želi odati počast žrtvama zločina počinjenih u Bratuncu, u gradu u kojem ne postoji politička volja niti moralni kapacitet da se institucionalno suoči sa ovim zločinom pa je zbog toga još uvijek na snazi političko ali i građansko negiranje zločina. UDIK ima želju da se i predstavnici civilnog društva iz Republike Srpske pojave na ovoj komemoraciji kako bi na taj način pokazali da im je moralni čin suočavanja s prošlošću važniji od politike onih koji vode ovu općinu.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski