17 4 2021
srenbs
Home / Saopštenja / MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE I TRANSFOBIJE (IDAHOT)

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE I TRANSFOBIJE (IDAHOT)

UDIK postsUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK ) obavještava javnost da će u nedjelju 17. maja 2015. godine organizovati aktivnost u povodu obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Polusatna aktivnost će se obaviti u 12 sati na Trgu fra Grge Martića postavljanjem velike zastave duginih boja pred građane Grada Sarajeva.

Podsjećamo da je 17. maja 1990. godine homoseksualnost skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije te se od tada taj dan obilježava kao podsjećanje na važnost poštivanja ljudskih prava LGBT (lezbejki, gejeva, biseksualnih i trans) osoba širom svijeta. LGBT osobe čine od

3 – 12% stanovništva svakog društva pa tako i u Bosni i Hercegovini. Međutim, i pored toga, u Bosni i Hercegovini zbog nasilja, straha, isključivanja i diskriminacije, ostaju u potpunosti nevidljivi u BiH društvu.

UDIK svojom akcijom želi Sarajevo svrstati u red europskih gradova koji poštuju ljudska prava, a postavljanjem zastave duginih boja želi da prikaže simboliku mira i ljubavi u Bosni i Hercegovini, te da ukaže na jednakost svih građana ove zemlje.

Napominjemo da je Trg fra Grge Martića uobičajeno mjesto održavanja UDIK-ovih uličnih aktivnosti u Sarajevu te da samo mjesto aktivnosti nema za cilj nikakav oblik provokacije, a naročito ne provokacije na vjerskoj osnovi.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski