04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / MEĐUNARODNI DAN MIRA

MEĐUNARODNI DAN MIRA

9d1634_131493682b8e424db452f132d95affb5

            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Oštra nula i Centar za mlade Kvart u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira, organizuju aktivnosti u povodu Međunarodnog dana mira, 21. septembra 2015. godine. Aktivnosti će biti organizovane u Banjaluci pod sloganom „MI(R) MOŽEMO ZAJEDNO“. U okviru programa obaviće se ulična aktivnost u 12 sati na Trgu Krajine u Banjaluci, a u 18 sati u Banjalučkom socijalnom centu (BASOC) u ulici Mirka Kovačevića 4, održaće se panel diskusija gdje će se razgovarati sa mladim mirovnim aktivistima  Danijelom Baljak (aktivistkinja UG Oštra Nula) i Adisom Hukanovićem (Sanski Most). Moderatorica na ovom događaju biće Milica Pralica. Pored toga, biće prikazana dva dokumentarna filma: „Srđo“, film o Srđanu Aleksiću i „Pismo ocu“, film Srđana Keča koji kroz porodične albume, video snimke i razglednice  se vraća u Jugoslaviju sedamdesetih godina i uvodi gledaoce u život njegove porodice.
            Podsjećamo da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 21. septembar kao danom mira i on se slavi od 1982. godine sa ciljem obilježavanja i jačanja ideala mira. Takođe, posvećen je miru u svijetu, a posebno odsustvu rata i nasilja.
            Poznato je da se Bosna i Hercegovina već 20 godina nalazi u mirovnom procesu, jer se u ovakvim okvirima današnje Bosne i Hercegovine sve više potencira na statusu quo a to je stanje mirovanja: ni rata ni mira. Iz tog razloga, aktivnosti pod sloganom „MI(R) MOŽEMO ZAJEDNO“ imaju za cilj podstaknuti bosanskohercegovačku javnost na važnost mira u našoj zemlji, dati naglasak na suočavanju sa prošlošću, kulturi sjećanja, prognanima, nestalim ali i pokazati značaj grada Banja Luke u promovisanju mira i izgradnje mirovne zajednice. Osim toga, ove aktivnosti predstavljaju konkretan potez civilnog društva ka jedinstvu, poštovanju i jačanju mirovnih vrijednosti.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski