04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

MEĐUNARODNI DAN NESTALIH OSOBA

9d1634_19298506d89d4616a50d1453f9f51eb6

 

            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), u saradnji sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) i Mrežom za izgradnju mira, obavještava javnost da će u nedjelju, 30. avgusta 2015. godine, održati aktivnost u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba. Aktivnost će se obaviti u Sarajevu u periodu od 11 – 14 sati ispred spomenika ubijenoj djeci Sarajeva.
            Podsjećamo da su Ujedinjene nacije na inicijativu udruženja iz Latinske Amerike koja okupljaju porodice  nestalih i nasilno odvedenih osoba, proglasile 30. avgust Međunarodnim danom nestalih osoba. Ovaj dan neizbježna je prilika da se još jednom u godini aktualizuje rasvjetljavanje slučajeva nestalih osoba, ali i pouči javnost o vrijednosti svake informacije o nestaloj osobi. Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a društvo u cjelini ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju.
            Ukupan broj nestalih osoba u Bosni i Hercegovini je 34 965. Još uvijek se traga za 7 000 osoba. Iz tog razloga u nedjelju se sjećamo svih nestalih osoba i iskazujemo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje osnovno humanitarno pravo – saznale istinu o sudbini svojih najmilijih.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski