04 6 2023
srenbs
Home / Saopštenja / NAPAD NA AKTIVISTE UDIK-a

NAPAD NA AKTIVISTE UDIK-a

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da su koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, te još dvoje aktivista, napadnuti kod semafora u blizini Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Najprije verbalni, a potom i fizički napad, dogodio se u utorak 14. februara 2017. godine u večernjim satima.

Aktivisti UDIK-a su očito bili prepoznati od strane nekoliko mladića koji su najprije vrijeđali aktiviste zbog njihovog angažovanja u UDIK-u, psovajući im četničku majku, te uputili nekoliko homofobnih izjava u povodu Dana zaljubljenih. Nakon vrijeđanja i pljuvanja, uslijedilo je gađanje kamenicama. Slučajni prolaznici incident su posmatrali nezainteresovano.

Podsjećamo, da ovo nije prvi put da aktivisti UDIK-a doživljavaju ovakve neprijatnosti na ulicama Sarajeva, a koji su uzrokovani njihovim angažovanjem i željom za pravednijim društvom u BiH. U protekle dvije godine dogodila su se četiri napada koja su uredno prijavljena Policiji, a u povodu jednog od njih (7. maja 2015) oglasila se i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack. Policija nije učinila ništa na ovom pitanju, niti je proslijedila zabilješke, uprkos upućivanju više zahtjeva od strane UDIK-a. Zbog nepovjerenja prema Policiji, UDIK nije prijavio posljednji incident.

Sve prijetnje i napade UDIK smatra ozbiljnim narušavanjem ljudskog prava na slobodu kretanja, te izražavanja mišljenja u Bosni i Hercegovini. Isto tako, UDIK apeluje na vlast, ali i na građane, da više rade na ovim pitanjima kako bi svačije pravo bilo zagarantovano i ispoštovano.

 

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica