06 3 2021
srenbs
Home / Saopštenja / NAPAD NA PREMIJERA VUČIĆA JE NEPOŠTOVANJE PREMA ŽRTVAMA

NAPAD NA PREMIJERA VUČIĆA JE NEPOŠTOVANJE PREMA ŽRTVAMA

9d1634_1e236735d3ff447098951e10812f4f26

            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića smatrajući da takav incident predstavlja nepoštovanje prema žrtvama.
            Aktivisti i aktivistkinje UDIK-a su prisustvovali današnjoj komemoraciji u Memorijalnom centru „Potočari“ gdje je bila prisutna i delegacija iz Srbije. UDIK smatra da je dolazak premijera Aleksandra Vučića u Memorijalni centar „Potočari“ povodom 20 godina od genocida u Srebrenici bio važan čin.
            Ne ulazeći u slaganje ili neslaganje sa premijerovom politikom, UDIK ističe da je to bio veliki i značajan dan za žrtve, ali i Bosnu i Hercegovinu. Dolazak srbijanskog premijera u Memorijalni centar „Potočari“ označio je novu epohu odnosa prema žrtvama ali i jedan od koraka ka pomirenju.
            Iz tog razloga napad na premijera doveo je do skrnavljenja samog događaja i nepokazivanja suosjećanja sa žrtvama i porodicama stradalih. Ova komemoracija prvenstveno je bila namijenjena žrtvama, ali i onima koji ih poštuju, a ne za širenje mržnje ili pak nekih drugih vidova koji neće dovesti do istinskog pomirenja.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica