09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / NESTALI, SJEĆANJA I MEDIJI U POSTDEJTONSKOJ BiH I REGIONU

NESTALI, SJEĆANJA I MEDIJI U POSTDEJTONSKOJ BiH I REGIONU

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavlja publikaciju pod nazivom „Nestali, sjećanja i mediji u postdejtonskoj BiH i regionu“ koja za cilj ima predočavanje trenutnog stanja pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, memorijalizacije i komemorisanja žrtava, te uloge medija u našoj zemlji, ali i regionu. Na stvaranju ove publikacije učestvovali su: Lejla Čengić, Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Ibro Čavčić, novinar i Edvin Kanka Ćudić, UDIK Sarajevo.

Iako je prošlo više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini i dalje je nepoznata sudbina više od 7.000 nestalih osoba. „Do sada je pronađeno više od 25.500 posmrtnih ostataka nestalih osoba, a više od 23.500 žrtava iz proteklog rata je identificirano i njihovi posmrtni ostaci su predati obiteljima na ukop. U 12 mrtvačnica i centara za obdukciju i identifikaciju nalazi se više od 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka koji čekaju na identifikaciju. Zbog toga je jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka“, navodi u knjizi Lejla Čengić.

Prema podacima UDIK-a, na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije postoji više od 3.500 spomen-obilježja posvećenih ratnim stradanjima devedesetih, uglavnom izgrađenih u poslijeratnom periodu (mada su spomenici građeni i u vrijeme ratnih dejstava). Edvin Kanka Ćudić, predsjednik UDIK-a, ističe: „Brojne analize su pokazale da su mnogi od tih spomenika, ali i oni koji komemorišu žrtve Prvog i Drugog svjetskog rata te nekih ranijih perioda, zapravo uzrok sukoba u lokalnim zajednicama, te da produbljuju podjele i netrpeljivost među lokalnim stanovništvom.“

Današnja uloga medija je neodvojiva od uloge koju su imali tokom ratnih dešavanja devedesetih. Za novinara Ibru Čavčića važno je sljedeće: „Samo objektivno i nepristrasno izvještavanje u postkonfliktnoj zajednici može imati važnu ulogu u procesu suočavanja s prošlošću. Tamo gdje suočavanje s prošlošću nije cilj, nemoguće je govoriti o ulozi medija u procesu postizanja tog nepostojećeg cilja.“

Publikacija je nastala kao osma knjiga iz edicije Memorijali, a već od maja biće dostupna u brojnim bibliotekama u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski