17 4 2021
srenbs
Home / Saopštenja / PRESUDA VOJISLAVU ŠEŠELJU KAO PORAZ MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU (ICTY)

PRESUDA VOJISLAVU ŠEŠELJU KAO PORAZ MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU (ICTY)

UDIK postsUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) izražava žaljenje presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) povodom oslobađajuće presude predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Na ovaj način, sud je potvrdio činjenicu koju su aktivisti UDIK-a 2014. godine iznijeli u sesiji koju su organizovali na Međunarodni dan ljudskih prava kada se diskutovalo o gubitku kredibiliteta ICTY-a. Današnjom presudom ICTY je poručio da se zločin i govor mržnje tokom rata itekako isplati, jer po tvrdnjama ICTY-a ideja Velike Srbije nije bila kriminalna, nego isključivo politička.

Za nas kao predstavnike civilnog društva ova presuda je još jedna u nizu degradirajućih presuda koje je ovaj sud donio, a koja će sa sobom imati trajne posljedice, jer ICTY nije osudio čovjeka i njegovu ideju, nego je oslobađajućom presudom tu istu ideju legalizovao. Takođe, na ovaj način ICTY je legalizovao i sve one oznake, simbole i zastave četništva iz Drugog svjetskog rata koje je u proteklom ratu koristio Vojislav Šešelj vođen idejom Velike Srbije, u periodu kada je ubijano nesrpsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Vojvodini.

UDIK smatra da ukoliko u budućnosti ideje Vojislava Šešelja budu sve više na snazi, a koncept Velike Srbije u svom punom zamahu, onda će za to najvjerovatnije najviše odgovornosti snositi Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica