03 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / RATNI ZLOČIN NA KAZANIMA

RATNI ZLOČIN NA KAZANIMA

naslovna     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava da će u utorak, 25. oktobra 2016. godine, organizovati press konferenciju sa ciljem predstavljanja publikacije pod nazivom „Ratni zločin na Kazanima – PRESUDE“, a koja je objavljena kao druga knjiga edicije „Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini“.

Podsjećamo da su ovaj ratni zločin počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace. Oni se smatraju odgovornim za ubistva hrvatskih i srpskih civila u Sarajevu koji su iz svojih stanova bili odvođeni na područje Trebevića kod duboke jame zvane Kazani, gdje su bacana tijela ubijenih. Za zločine na Kazanima do sada je osuđeno 14 pripadnika ARBiH. Topalović je ubijen dan nakon hapšenja u pokušaju bjekstva.

Cilj ovog dokumentovanja jeste jasnije predočavanje presuda sudova za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, ali i sprečavanje mogućnosti manipulacije presuđenim činjenicama u vezi osuđenih ratnih zločinaca. Ovo je ujedno i pokušaj izgradnje pravednijeg mira i stvaranje mogućnosti za izgradnju spomenika u Sarajevu žrtvama na Kazanima kako bi se pokazao jednak način ophođenja prema svim nevinim žrtvama tokom opsade Sarajeva.

Mjesto događaja je Kino Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13, Sarajevo,

a vrijeme početka je 11:00 sati.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski