09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA

REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA

           Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje odluku Višeg suda u Beogradu koji je rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko – ideološkom procesu jugoslovenskog komunističkog režima 1946. godine.

            Iz tog razloga, UDIK smatra da je ovo ponašanje Višeg suda u Beogradu mnogo opasnije nego što se može posmatrati iz neke druge pespektive, jer rehabilitacija Draže Mihailovića je nastavak grubog prekrajanja historije, relativizacije antifašističke borbe i herojske žrtve svih koji su poginuli boreći se protiv okupatora i kolaboracionista. Mihailoviću je suđeno zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina počinjenih prema civilnom stanovništvu, pa je današnja rehabilitacija ujedno i gruba nepravda prema žrtvama četničkih zločina i njihovim potomcima.
            Pod simbolima četničkog pokreta ubijani su civili u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije, tako da je ova rehabilitacije nepravda prema svima onima koji su u ratovima tokom mračnih devedesetih  ostali bez najmilijih, upravo od raznih paravojnih formacija pod četničkim zastavama.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica