04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST-TEATAR MIRA UŽIVO

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST-TEATAR MIRA UŽIVO

9d1634_95f92dbf967d4cc3b228f63c0cc58f29            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, u saradnji sa Udruženjem Dea Dia iz Beograda, uz podršku Schüler Helfen Leben (SHL), obavještava javnost da će se u srijedu 12. avgusta 2015. godine održati aktivnost na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu. To je centralna aktivnost, koja se organizuje u okviru projekta pod nazivom „Teatar mira uživo“, i biće održana u 12 sati.

            „Teatar mira uživo“ je projekat koji se realizuje u Bosni i Hercegovini i Srbiji i ima za cilj okupiti mlade ljude koji će kroz seriju radionica upoznati se sa pojmovima tranzicione pravde i suočavanja s prošlošću, a sve u cilju upoznavanja mladih sa prošlošću, ali i pomirenja i izgradnje pravednog mira.
            „Teatar mira uživo“ predstavlja doprinos organizacija mladih suočavanju društava iz Srbije i Bosne i Hercegovine sa procesuiranim slučajevima ratnih zločina i različitim oblicima kršenja ljudskih prava, jer kao što je rekao filozof George Santayana: „Oni koji se ne sjećaju prošlosti su osuđeni da je ponavljaju“. Tranziciona pravda je jedan od efikasnijih instrumenata da se ovo ponavljanje spriječi, a mladi su upravo oni od kojih će zavisiti da li će to i da se desi.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski