20 10 2021
srenbs
Home / Saopštenja / SJEĆANJE NA CIVILE STRADALE NA MARKALAMA

SJEĆANJE NA CIVILE STRADALE NA MARKALAMA

     Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na 5. februar, dan kada se obilježava 27. godišnjica stradanja sarajevskih civila na pijaci Markale od strane Vojske Republike Srpske (VRS) tokom opsade grada Sarajeva za vrijeme rata protiv Bosne i Hercegovine.

U  prvom masakru na Markalama 5. februara 1994. godine ubijeno je 68 sarajevskih civila, a ranjeno 144. Masakr se dogodio između 12:10 i 12:20 sati kada je minobacački projektil ispaljen sa srpskih položaja pao u prepunu gradsku tržnicu Markale. Spasioci i ostali radnici Ujedinjenih Nacija (UN) su brzo stigli da bi pomogli brojnim civilnim žrtvama, dok su snimci događaja brzo postali glavne vijesti širom svijeta.

Masakr na Markalama je ratni zločin koji je još jedan u nizu dokaza nečovječnosti, brutalnosti i apsurdnosti cjelokupnog rata u Bosni i Hercegovini. Markale su paradigma svih srpskih zločina u opsadi Sarajeva. Markale su poruka da se na jednom mjestu dogodio ratni zločin samo zato što su se na tom mjestu okupljali svi građani. Oni su bili civili, različitih godina, različitih zvanja, različitih etnija i spola.

Ovaj masakr, kao i sama opsada grada Sarajeva, koja se dogodila na samom kraju dvadesetog vijeka, predstavljaju čin za svaku osudu. Za nas, kao predstavnike civilnog društva, priča o Markalama se mora stalno pričati: zbog žrtava, zbog historije i naposljetku zbog budućih generacija. Obilježavanje stradanja civila na Markala treba biti i ostati iskonski čin borbe protiv neljudskosti i zaborava svega onog zlog što se Sarajevu događalo u ne tako davnoj prošlosti.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski