09 12 2022
srenbs
Home / Saopštenja / SJEĆANJE NA ŽRTVE UBIJENE NA KAZANIMA

SJEĆANJE NA ŽRTVE UBIJENE NA KAZANIMA

     Na lokalitetu Kazani podno Trebevića su tokom 1992. i 1993. u vrijeme opsade grada na najsvirepiji način od pripadnika Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace, ubijani građani glavnog grada Bosne i Hercegovine. Za ovaj ratni zločin od 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993. godine nakon što je uhapšen u akciji „Trebević II“, akciji policijskih i vojnih snaga koju su organizovali tadašnje Predsjedništvo RBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH i Armija RBiH.

Iz duboke jame na lokalitetu Kazana nakon rata, u više ekshumacija, pronađeni su posmrtni ostaci građana Sarajeva, 23 žrtve, od kojih je do sada 15 identifikovano. Riječ je o pet žrtava ženskog spola i deset muškog, starosne dobi od 27 do 66 godina. Od identifikovanih žrtava, dvije žrtve su ukrajinske nacionalnosti, dvije žrtve hrvatske, jedna bošnjačke nacionalnosti i deset žrtava srpske nacionalnosti.

Grupa građana i građanki Sarajeva će ispred Vječne vatre u nedjelju 25.10.2020. godine u periodu od 12:00 do 13:00 sati odati počast građanima ubijenim na lokalitetu Kazana. Zbog epidemoloških mjera ovaj put nećemo pozivati građane i građanke Sarajeva da nam se pridruže već će manja grupa osoba položiti cvijeće i odati počast uz poštivanje svih epidemoloških mjera koje su na snazi. Ukoliko se građani i građanke Sarajeva žele simbolično sjetiti svojih ubijenih sugrađana, cvijeće mogu položiti ispred Vječne vatre u bilo koje vrijeme.

Koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo vlasti grada Sarajeva da bez daljnjeg odlaganja podignu spomenik ubijenim žrtvama na Kazanima u centru Sarajeva. Spomenik treba da bude primjer samokritičkog suočavanja sa vlastitim zločinima, kao i primjer moralne obaveze građana Sarajeva da odaju počast svojim ubijenim sugrađanima na Kazanima. Takav spomenik bi kao mjesto sjećanja na simboličan način pokazao da je Sarajevo, koje je pretrpilo najdužu opsadu grada i iskustvo najsvirepijih ubistava civila tokom opsade, spremno osuditi zločin u vlastitim redovima i započeti proces javnog konstruktivnog suočavanja sa prošlošću. Time bi jasno dali do znanja da u Sarajevu nema „ali“.

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)

Forum ZFD Bosna i Hercegovina

Mreža za izgradnju mira

Centar za nenasilnu akciju (CNA)

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica