20 10 2021
srenbs
Home / Press Releases / SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) dio je regionalne kampanje koju predvodi SENSE Centar za tranzicijsku pravdu u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Kampanja naziva SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA okuplja koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije.

Kampanja započinje u utorak 7. jula 2020. u 17:00 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i trajaće do 11. jula. Izložba kojom započinje kampanja zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova: http://srebrenica.sensecentar.org/bs/.

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u izložbenim prostorima organizacija učesnica, a svi video materijali biće online prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruisao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica