01 12 2023
srenbs
Home / Saopštenja / UDIK OSUĐUJE POSTAVLJANJE BANERA RATKU MLADIĆU U FOČI

UDIK OSUĐUJE POSTAVLJANJE BANERA RATKU MLADIĆU U FOČI

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje postavljanje banera sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na jednom od fočanskih solitera u centru grada.

Ratko Mladić, komandant srpskih vojnih snaga u BiH tokom 1992 – 1995, je haški osuđenik za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio ga je u decembru 2017. godine na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog, za genocid u Srebrenici i ubijanje sarajevskih civila od strane Sarajevsko – romanijskog korpusa kojim je predvodio.

Takođe, pored Haškog tribunala, Sud BiH je do danas osudio Gojka Jankovića, Jasku Gazdića, Krstu Dostića, Mitra Raševića, Savu Todovića, Neđu Samadržića, Novu Tripkovića, Radovana Stankovića i Veselina Čančara za ratne zločine koje su počinili u ovom gradu.

Već je poznato da je zahvaljući politikama Ratka Mladića i Radovana Karadžića, Foča ostala poznata kao mjesto masovnih silovanja žena i djevojčica. Protivzakonito hapšenje i zatvaranje nesrpskih civila sprovođeno je masovno i sistematski tokom rata protiv BiH. Stotine Bošnjaka bilo je zarobljeno u KP domu, a da nisu bili optuženi ni za jedno krivično djelo, dok su žene bile zatvarane i silovane. Poznata mjesta silovanja su: barake Buk – Bijela, Gimnazija u Foči, sportska dvorana Partizan, zgrada Lepa Brena, Karamova kuća u Miljevini, kuća u Ulici Osmana Đikića, kuća u Trnovačama, Srednjoškolski centar, skladište JNA u Livadama itd.

Podsjećamo da ovo nije prvi put da se u entitetu Republika Srpska odaje počast Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i drugim osuđenim ratnim zločincima. Postoji više spomen – obilježja u Republici Srpskoj (spomen – ploča, murala, itd), a jedan od njih je i onaj postavljen 2014. godine na prostoru Istočnog Sarajeva, na podzidu koji je dio memorijalnog kompleksa Vraca posvećenog antifašističkoj borbi 1941 – 1945. godine. Ta spomen – ploča koju je postavila boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo je posvećena mjestu gdje je „komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić izvršio smotru dva bataljona..“

Pitamo se do kada će se negirati presude haškog suda i domaćih sudova u BiH? Do kada će se raditi na suprostavljanju činjenicama o gradu koji je preživio neke od najvećih zločina i etničkog čišćenja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata?

Pozivamo vlasti u entitetu Republika Srpska, ali i opštini Foča, da daju odgovore na ova pitanja, da uklone postavljeni baner, te da u konačnici kazne one koji su odgovorni za ovakvo uznemiravanje preživjelih žrtava i povratnika u Foču.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica