04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / UDIK PODRŽAVA PODIZANJE OPTUŽNICE PROTIV DUŠKA DABETIĆA

UDIK PODRŽAVA PODIZANJE OPTUŽNICE PROTIV DUŠKA DABETIĆA

cropped-UDIK.png            Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podržava podizanje optužnice kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu protiv Duška Dabetića za zločine počinjene na području sarajevskog naselja Grbavica. Duško Dabetić, poznat kao „snajperista sa Šopinga“, bio je desna ruka ratnog zločinca Veselina Vlahovića Batka, koji je u ovom sarajevskom naselju ubio ili učestvovao u ubistvima oko 170 ljudi. U većini slučajeva rame uz rame bio je i Dabetić.

            Podsjećamo da je Federalna uprava policije raspisala potjernicu za Dabetićem na osnovu akta kantonalnog suda Sarajevo 2012. godine zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Takođe, podsjećamo da je Duško Dabetić uhapšen u novembru prošle godine na međunarodnom aerodromu u Antaliji sa lažnim putnim ispravama, a izručen je BiH u aprilu 2015. godine.
            UDIK ističe da je podizanje optužnice protiv Dabetića ohrabrujući potez kantonalnog Tužilaštva kada je u pitanju tretiranje ratnih zločina u naselju Grbavica. Ratna Grbavica je zahvaljujući Veselinu Vlahoviću Batku, Dušku Dabetiću i ostalima bila mjesto logora, silovanja, o čemu se nikada u Sarajevu nije dovoljno problematizovalo. Ona je bila logor bez žice, mjesto svakodnevnih mučenja i ubijanja mještana. Danas stanovnici Grbavice o zločinima Batka i Dabetića javno ne žele govoriti.
            UDIK se nada da će ovaj čin ohrabriti Tužilaštvo za podizanje narednih optužnica kako bi se ubrzalo procesuiranje onih koji su odgovorni za zločine počinjene u naselju Grbavica jer govoriti o ovome nakon dvadeset godina nije pohvalno.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica