04 12 2021
srenbs
Home / Press Releases / UDIK PREDSTAVIO KNJIGU: RATNI ZLOČINI U FOČI – PRESUDE

UDIK PREDSTAVIO KNJIGU: RATNI ZLOČINI U FOČI – PRESUDE

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je predstavilo novu knjigu naziva Ratni zločini u Foči – presude. Radi se o publikaciji koja je dio edicije Ratni zločini – transkripti presuda sudova u BiH u okviru koje su do sada objavljene presude sudova u Bosni u Hercegovini za ratne zločine počinjene tokom devedesetih na području Brčkog, Konjica (Trusine), Višegrada i Sarajeva (Grbavice i Kazana).

Tako su unutar knjige unesene presude Suda Bosne i Hercegovine i Kantonalnog suda u Sarajevu, a koje se tiču ratnih zločina počinjenih na području prijeratne opštine Foča. Radi se zapravo o sljedećim predmetima: Gojko Janković, Jasko Gazdić, Krsto Dostić, Mitar Rašević i Savo Todović, Neđo Samardžić, Novica Tripković, Radovan Stanković i Veselin Čančar. Na konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, je rekao:

„Prvi put sam posjetio Foču 2012. godine kao novinar, a u narednim godinama i kao koordinator UDIK-a. Tom prilikom bio sam zaprepašten nacionalizmom i nepovratkom nesrpskog prijeratnog stanovništva u taj grad.“

Na konferenciji je istaknuto da su presude unutar publikacije još jedan dokaz da je Foča tokom etničkog čišćenja u potpunosti izgubila bošnjačko stanovništvo, čija je imovina opljačkana i zapaljena, a civili hapšeni i sakupljani na jedno mjesto. Protivzakonito hapšenje i zatvaranje nesrpskih civila muškaraca sprovođeno je masovno i sistematski. Pored KP doma mnogo je lokacija gdje je civilno stanovništvo (muškarci, žene, djeca) Foče bilo zatočeno: barake Buk – Bijela, Gimnazija u Foči, sportska dvorana „Partizan“, zgrada „Lepa Brena“, Karamanova kuća u Miljevini, kuća u Ulici Osmana Đikića, kuća u Trnovačama, Srednjoškolski centar, skladište JNA u Livadama i dr. Na tim mjestima oni su ubijani ili sistematski zlostavljani, od kojih većina preživjelih i danas nosi posljedice.

„Ova publikacija treba ostaviti trag u našim sjećanjima, istraživačima poslužiti kao osnova za istraživanja teških kršenja ljudskih prava, a fočacima srpske nacionalnosti kao pouka u budućnosti, da se ovakvi zločini više ne smiju dogoditi.“, istakao je na kraju konferencije koordinator Ćudić.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski