25 10 2021
srenbs
Home / Saopštenja / UKLONITI SPOMENIK RATKU MLADIĆU!

UKLONITI SPOMENIK RATKU MLADIĆU!

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovim putem oštro osuđuje podizanje spomenika osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a koji je u Mladićevom rodnom selu u opštini Kalinovik podigao bivši srbijanski rukometaš Vlada Mladić.

Ovaj spomenik, ne samo da podstiče mržnju, vrijeđa žrtve, nego pokazuje i elementarnu nelagodu za sve one koji se ne uklapaju u srpski mitski milje, prema kojem je Mladić heroj. Koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, ističe: „Naracije u izgradnji spomenika u našoj zemlji su opterećene monoetničkim i militarističkim ekskluzivitetom u kulturi sjećanja svih zajednica u Bosni i Hercegovini, uz manja odstupanja koja se odnose na spomenike koji su svojim obilježjima multietnički“.

UDIK je i u prethodnom periodu ukazivao na propuste države Bosne i Hercegovine, ali i međunarodne zajednice, kada je u pitanju spomenička kultura u našoj zemlji. Većina spomenika koja se podižu u Bosni i Hercegovini nemaju nikakvu monumentalnu vrijednost, nego su to spomenici kojima se određuje teritorij većinskog naroda jednog mjesta.

„Spomenici ne bi trebali služiti za novo vođenje starih bitaka, nego pomoći razvoj kulture mira i kulture oprosta. Ako je Vlada Marić htio podizati spomenik herojstva onda je to trebao učiniti u znak sjećanja na sve ratne žrtve bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku. Tako bi pokazao da su mu pravda i istina ispred mita i falsifikovane historije“, dodaje Ćudić.

Iz tog razloga, pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno uklone spomenik osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, jer postojanje takvog obilježja predstavlja vrijeđanje stradalih u ratu i grubo prekrajanje historije koje nas može skupo koštati u budućnosti.

PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica