03 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / ZNAČAJ PRESUDE ZA NOVE GENERACIJE

ZNAČAJ PRESUDE ZA NOVE GENERACIJE

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pozdravlja pravosnažnu presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, kojom se Radovan Karadžić oglašava krivim na kaznu doživotni zatvor. Ovom presudom Mehanizam je potvrdio odgovornost ratnog lidera Republike Srpske za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja i izmijenio kaznu kojom je Karadžić bio osuđen na 40 godina zatvora.
UDIK smatra da se ovakvom presudom otvara mogućnost pravednog mira na području bivše SFR Jugoslavije. Presuda kojom je Radovan Karadžić osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanja civilnog stanovništva i uzimanje međunarodnih talaca sigurno neće biti pravedna za žrtve, ali je maksimum koji žrtve mogu dobiti, a koja će omogućiti jasniju budućnost, te kažnjivost za svakog ko bude činio zločine. Ona nije ni pravedna u tome što se osudio pojedinac, a ne ideologija koja je dovela do rata u Bosni i Hercegovini. Također, njom nije potvrđen kontinuitet genocida u drugim općinama u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995, ali je potvrđen genocid u Srebrenici što je veliki značaj za sve građane Bosne i Hercegovine.
O značaju presude može se govoriti iz različitih aspekata. Najvažniji aspekat je taj što je Radovan Karadžić danas upisan u historiju kao jedan od najvećih ratnih zločinaca. Presuda je značajna i za budućnost i nove generacije, koje će, nadamo se, znati cijeniti značaj ovog suđenja i samog procesa suočavanja s prošlošću. I na kraju, nadamo se da će ova presuda biti dio obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini kako bi spriječila moguću relativizaciju zločina i prekrajanje historijskih činjenica, a time i skinula odgovornost sa budućih generacija za zločine koji su počinjeni u njihovo ime.
PRESS SLUŽBA

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica