09 12 2022
srenbs
Home / IDENTITET

IDENTITET

STAJANJA

STAJANJA

ZAŠTO STOJIMO U CRNOM?

UDIK podstiče zajednicu na razmišljanje i gradnju kulture nenasilja. Našom crninom mi upravo ukazuje na zajednicu u kojoj se nalazimo. Svjesni smo činjenice da Bosna i Hercegovina u post-konfliktnom periodu ogrezla u kulturu nasilja. Iz tog razloga, crnina je ono što nas obilježava i čini otporom prema masi koja njeguje kulturu nasilja. Crnina je naš znak za pokret.

ZAŠTO ŠUTIMO NA NAŠIM AKTIVNOSTIMA?

UDIK smatra da nema odgovora na kulturu nasilja u zajednici. U istom momentu odajemo počast žrtvama. Šutnjom podstičemo zajednicu na razmišljanje, a ujedno ne postoji ni jedan drugi način kako bismo se oduprijeli nasilju u kojem živimo. Šutnja je naš poziv na pokret protiv nasilja u zajednici.

ZAŠTO IZLAZIMO NA ULICE?

Zato što ne dozvoljavamo zajednici da odgovara na nešto za šta se mi ne slažemo. Ne pripadamo kolektivu zajednice koja odobrava nasilje i ne čini ništa da bi se to nasilje umanjilo.

INSTALACIJA

INSTALACIJA

ŠTA JE INSTALACIJA?

Instalacija predstavlja namjenski izrađeni predmet od određenog materijala sa određenom porukom, kako bi se tim predmetom na trgu uputila poruka javnom mijenju, a ujedno na taj način se ispituje javno mijenje. U istom momentu ispitujemo tačku gledišta onoga koji posmatra predmet, ali i šta za njega/nju predstavlja taj predmet.

GDJE SU AKTIVISTI/KINJE?

Kada se instalacija postavi aktivista/kinja nema na terenu.

ŠTA SE DEŠAVA SA INSTALACIJOM?

Instalacija ostaje na trgu dok od strane javnog mijenja ili institucija države ne bude uklonjena.

JAVNI AKT

JAVNI AKT

ZAŠTO SPIKER/ICA?

Spiker/ica predstavlja aktivistu/kinju koji/a se nalazi na uzvišenijem mjestu u vrijeme akcije. Na tom mjestu čita proglas, dok ostali aktivisti/kinje mirno stoje u šutnji. Nakon proglasa spiker/ica u tišini ostaje na uzvišenijem mjestu sa kojem je čitao/la proglas.

ZAŠTO JE POTREBAN SPIKER/ICA?

Spiker/ica daje informacije o trenutnom problemu u zajednici, koje zajednica iz nekog razloga ignorira. On/a šalje poruku sa javnog mjesta javnom mijenju. Poslije čitanja proglasa ostaje na uzvišenijem mjestu kao simbolika osobe koje posjeduje informaciju koju zajednica ignorira.

ZAŠTO OSTALI AKTIVISTI/KINJE ŠUTE?

Zato što oni/e predstavljaju dvojaku funkciju u vrijeme javnog akta. Oni/e govore svojom šutnjom, ali i podsjećaju zajednicu kako ona reaguje u kulturu nasilja.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski