01 12 2023
srenbs
Home / Saopštenja / MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RASIZMA

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RASIZMA

UDIK postsUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije Brčko distrikt BiH (UDIK Brčko DC BiH) će 21. marta 2015. godine održati akciju u povodu Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije. Akcija će se održati u Brčkom na Trgu mladih u 12:00 časova u trajanju od pola sata.
Međunarodni dan borbe protiv rasizma se obilježava se na dan kada je 1960. godine u Šarpvilu policija ubila najmanje 69 demonstranata, Južnoafrikanaca, koji su protestovali protiv rasističkog režima.
UDIK svojom akcijom želi ukazati na još jedan problem u društvu i zajednici u kojoj živimo i koji se ne smije nikako zanemariti. Rasizam i svi njegovi pojavni oblici neće nestati ako ga negiramo i ignorišemo. Borba protiv rasizma traži da svi nadležni organi efikasno reaguju i kažnjavaju izvršioce bilo kakvog rasističkog nasilja i one koji šire rasnu mržnju i netrpeljivost.
Godišnjica događaja u Šarpvilu je dan kada odajemo poštu nastradalima ali i onima koji su se borili protiv rasizma i na taj način uticali na sopstvene živote i živote svih nas u zajednici. Ovaj dan je prilika da se obnovi naše opredjeljenje za izgradnju ljepšeg i pravednijeg svijeta, svijeta pravde i jednakosti, gdje ne postoje ksenofobija i netrpeljivost. Moramo naučiti lekcije iz prošlosti i priznati duboke štete uzrokovane rasnom diskriminacijom.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica