01 12 2023
srenbs
Home / 20 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI – PAMTIMO!

20 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI – PAMTIMO!

9d1634_ab884453e87749d6890ae0aa2e1bd866Ove godine se navršavilo 20 godina od genocida u Srebrenici – najvećeg zločina počinjenog na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem su 11 jula 1995 godine okupirale Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a. Režim Slobodana Miloševića pružio je cjelokupnu vojnu, logističku, finansijsku i političku pomoć u izvršenju genocida. Prema zvaničnim podacima ubijeno je 8 372 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok porodice potražuju oko 10.000 ljudi.

U cilju obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici, svakog 11. u mjesecu, mirovne organizacije i umjetnički kolektivi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore organizovali su niz aktivnosti u Beogradu, Sarajevu, Kotoru, kao i u drugim gradovima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Aktivnosti su organizovane kako bismo:

  • izrazili suosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida u Srebrenici;
  • upozorili da u javnosti naših država preovladava negiranje, poricanje i minimiziranje genocida u Srebrenici;
  • podsjetili na činjenicu da u pomenute tri države nije proglašen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, kako je to predložio Europski parlament i ponovili zahtjev da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici;
  • naša društva podstakli da afirmišu kulturu suosjećanja i solidarnosti.

 

Zajedničko obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici pokrenule su mirovne organizacije i umjetnički kolektivi: Dah teatar – Beograd, Led art – Novi Sad, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) – Sarajevo, Škart – Beograd, Žene u crnom – Beograd.

 

Uz podršku: Centra za žensko i mirovno obrazovanje – Anima, Kotor; Udruženja Anima – Đulići / Zvornik; Mirovne aktivističke grupe – Tuzla; Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa – Sarajevo; Udruženja Žene Srebrenice – Tuzla; Žena za mir – Leskovac; SoS telefon za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince; Udruženja žena Peščanik – Kruševac; Centra za devojke – Niš; Ženskog glasa – Priboj; Saveza antifašista Srbije – Beograd; Alternativnog centra za devojke – Kruševac; Ženske sekcije UG Ravnopravnost – Zrenjanin; Ženske mirovne grupe – Pančevo; Ženske inicijative Vojvodine – Novi Bečej; Ženskog prostora – Niš; Romskog ženskog centra Dae – Beograd i Act Women – Beograd.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski