09 12 2022
srenbs
Home / ŽIVI SPOMENIK – JEDINSTVEN SPOMENIK ŽRTVAMA RATOVA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

ŽIVI SPOMENIK – JEDINSTVEN SPOMENIK ŽRTVAMA RATOVA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI

Živi spomenik predstavlja spomenik građana Bosne i Hercegovine u izgradnji boljeg društva, ali i prihvatanje odgovornosti/solidarnosti za zločine koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

Živi spomenik je UDIK-ova ideja, jedan od načina suočavanja s prošlošću obilježavajući godišnjice zločina, „uznemiravajući“ i podsjećajući, kako bi javnost osudila zločin. Na taj način zločin se čini vidljivim u javnosti, a aktivisti Spomenik grade svojim tijelom dajući mu na znanje da je spomenik građen od ljudskog tijela i promišljanja o zločinu.

Živi spomenik se već dvije godine izgrađuje ispred Sarajevske katedrale Presveta Srca Isusova. Pored Sarajeva, UDIK Živi spomenik gradi i u drugim gradovima i mjestima, kao što su: Ahmići, Banja Luka, Beograd, Bijeljina, Brčko, Višegrad, Zagreb, Zenica, Prijepolje, Srebrenica, Tuzla, Foča i dr.

Živi spomenikom UDIK je po prvi put kao organizacija civilnog društva obilježila mnoge zločine pred kojima su građani i civilno društvo godinama šutili.

Živim spomenikom UDIK je udario temelje izgradnje mirovnog aktivizma i memorijalizacije u Bosni i Hercegovini.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski