09 12 2022
srenbs
Home / OLUJA JE ODGOVORNOST SVIH NAS

OLUJA JE ODGOVORNOST SVIH NAS

Svake godine u mjesecu avgustu UDIK, u saradnji sa organizacijom Centar za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba, organizuje aktivnosti pod sloganom „Oluja je odgovornost svih nas“ kako bi hrvatsku, ali i bosanskohercegovačku javnost podsjetili na zločine počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj, te zahtijevajući od Hrvatske da prizna zločine nad srpskim civilima u vojno – policijskoj operaciji „Oluja“. Aktivnosti se isti dan organizuju u Zagrebu i u Sarajevu.

2015. godine MUP Kantona Sarajevo je UDIK-u zabranio obilježavanje 20. godišnjice zločina u vojno – policijskoj operaciji „Oluja“. UDIK je trebao obaviti aktivnost u Sarajevu ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske. Zabrana ove aktivnosti izazvala je, u Republici Srpskoj i Srbiji, jako negodovanje i oštru osudu te odluke. Zbog okolnosti zabrane, aktivnost u povodu kampanje „Oluja je odgovornost svih nas“ održana je samo u Zagrebu.

UDIK podsjeća da je u vojno – policijskoj akciji „Oluja“ poginulo i nestalo 1 853 Srba, a protjerano najmanje 220 000 sa područja nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Aktivnosti u povodu obilježavanja godišnjice stradanja Srba u „Oluji“ podržali su: Ženska mreža Hrvatske, Centar za civilnu hrabrost, Srpsko građansko vijeće Zagreb, Udruženje slobodarskih aktivista Zagreb i dr.

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica Engleski