04 12 2021
srenbs
Home / Saopštenja / KAZANI ZASLUŽUJU VEĆI PIJETET

KAZANI ZASLUŽUJU VEĆI PIJETET

     Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da podržava jučerašnju usvojenu odluku Gradskog vijeća Grada Sarajeva o podizanju spomenika žrtvama ubijenim na Kazanima, ali isto tako izražava duboko žaljenje što tom odlukom nije preciziran kontekst ratnih zločina na Kazanima.

Nacrt, sada već usvojena Odluka, ne navodi ko je ubijao građane Sarajeva tokom 1992. i 1993. godine, iako je ta informacija svima poznata. Na spomeniku ubijenim žrtvama Kazana treba navesti da su ubijene Sarajlije žrtve vojnika pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Iznenađuje nas da u Gradskom vijeću glavnog grada Bosne i Hercegovine nije bilo reakcija na ovakvo distanciranje od ratnih zločina čime se umanjuje značaj suočavanja Sarajeva sa zločinima počinjenim na Kazanima.

Ostajemo pri stavu da je potrebno uvažiti mišljenja članova porodica ubijenih i nevladinih organizacija koje se godinama zalažu za izgradnju spomenika. Tražimo da se riješi i problem pristupne staze, kao i da se pronađe adekvatno rješenje kako bi se spomenik očuvao. Napominjemo da je na lokalitetu Kazani ekshumirana još najmanje jedna osoba koja nije identifikovana, te da u slučaju potrebe i novih identifikacija bude omogućeno dodavanje imena na spomen-ploču. Pozivamo nadležne institucije da uvaže ove stavove i pokažu da su spremni na odgovorno suočavanje s prošlošću.

Kada se pravilno navede ko je ubijao ove žrtve, onda možemo reći da je napravljen civilizacijski korak. Svako ćutanje o zločinima vrijeđa stradale, a porodicama žrtava produbljuje bol i stvara dodatnu traumu.

Ono što je, takođe, poražavajuće jeste činjenica da se gradonačelnica Sarajeva oglušila na prijedloge porodica žrtava i nevladinog sektora kada je riječ o podizanju spomen-obilježja u gradu Sarajevu, a ne samo o obilježavanju mjesta masovne grobnice na Trebeviću. Šetajući gradom svjedočimo brojnim spomen-pločama i spomenicima koji služe kao opomena budućim generacijama sa porukom da se nikada ne ponove takvi zločini. Sramotna je činjenica da imena žrtava zločina na Kazanima nećemo vidjeti na tim spomen-pločama i spomenicima u gradu. Iako su žrtve bile građani i građanke Sarajeva.

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica