20 10 2021
srenbs
Home / Saopštenja / KONFERENCIJA: SPOMENICI U KULTURI SJEĆANJA

KONFERENCIJA: SPOMENICI U KULTURI SJEĆANJA

     „Spomenici u kulturi sjećanja – svjedočanstvo vremena, mjesta sjećanja, mjesta prijepora“ naziv je regionalne online konferencije održane 9. i 10. septembra 2020. godine. Konferenciju su partnerski organizovali Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Fondacija Fridrih Ebert BiH i UG Oštra nula, a sve sa ciljem da se kroz dijalog i razmjenu mišljenja otvori tema memorijalizacije i spomenika u kulturi sjećanja.

Prvog dana konferencije učesnicima su se obratili Peter Hurrelbrink, direktor Fondacije Fridrih Ebert BiH i Edvin Kanka Ćudić, predsjednik Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Program konferencije obuhvatio je tri panel diskusije na kojima su učestvovali Aneta Vladimirov, Boris Pavelić, Branko Ćulibrk, Dinko Gruhonjić, Dragan Markovina, Edin Jašarević, Eugen Jakovčić, Hrvoje Klasić, Jelena Diković, Marija Arnautović, Marijana Stojčić, Natasha Zupan, Nedžad Novalić, Ramiz Ahmetović, Razim Medinić, Tamara Banjeglav i Vjeran Pavlaković.

Prvog dana konferencije učesnici su govorili o spomenicima u funkciji gradnje identiteta, o iskustvima iz Njemačke, te tipologiji spomenika na primjerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Drugog dana konferencije govorilo se o spomeničkoj kulturi u Bosni i Hercegovini, te o ulozi medija u procesu kritičkog suočavanja s prošlošću. Predstavljena je i video-priča „Šutnja u kamenu: podizanje spomenika nasilju među zajednicama u zemlji bratstva i jedinstva“ čiji je autor istoričar Max Bergholz sa Univerziteta u Montrealu.

Neki od zaključaka konferencije su: depolitizacija sjećanja, manipulacija djece u obrazovanju, saučesništvo društva u selektivnom sjećanju i selektivnom zaboravu, onemogućavanje gradnje spomenika memorijalizacije za stradale i ubijene prepreke su suočavanja s prošlošću i ometanja procesa tranzicijske pravde.

 

 

Ovaj post je takođe dostupan u: Latinica Ćirilica